5 motive pentru care Antena 1 nu bate PRO TV

De ani buni se duce o luptă crâncenă în televiziunea din România, un fel de Steaua-Dinamo, anume ProTV vs. Antena 1. De la bun început vă spun că eu am aparținut unei singure echipe, a PRO-ului bineînțeles. Probabil că mulți nu sunt de acord cu mine și într-un fel au dreptate; amândouă au rolul de a mulțumi telespectatorul, doar că Pro o face mai bine. Pentru cei ce nu ar înțelege chestia asta, aici urmeaza câteva motive mari și late pentru care postul din Pache Protopopescu îl bate pe cel din Băneasa.

5. Grafica, aspectul platourilor la prima vedere

Dintotdeauna Pro a fost cu un pas înainte la capitolul grafică și platouri. Pe lângă echipamentele performante cu care acestea sunt filmate, designul este ales cu bun gust și este curat, neaglomerat, modern. Un exemplu pe care îl pot da cu ușurință este diferența dintre locul unde se desfășoară știrile de dimineață ale celor doua canale.

de-luni-stirile-pro-tv-incep-la-ora-06-00-dimineata_size19cwkqvhxmajq_2o

Dacă la ProTV totul este simplist și ușor de privit, la Antena 1 totul este aglomerat cu o cromatică obositoare și multe obiecte nefolositoare (semicercul de lemn de exemplu).

4. Jocul murdar pe care Antena l-a jucat în aproape fiecare toamnă.

Conform paginademedia.ro, atunci când vine vorba de grila de toamnă, ambele posturi sunt destul de stricte și hotărâte să caștige prima zi. Pe scurt, în toamna anului 2015, Antena a mutat X Factor de vineri în ziua de joi, doar pentru a avea un start mai fericit. Acesta a fost distrus de o altă mutare pe ultima sută de metri a celuilalt post, anume serialul Las fierbinți. Nu mai e nevoie să continui cu învingătorul pentru că probabil știți deja cine a fost.

3. Decența joacă un rol important în opinia mea

La capitolul decență niciuna nu stă bine pentru că publicul cere indecența de la o vreme. Clar în ochiul telespectatorului sunt destul de importante ceara din urechile Ioanei Tufar sau la ce este alergică Oana Lis. Nu știu dacă toate chestiile astea au fost cerute de privitori sau pur și simplu au fost îndesate pe gâtul românilor însă de la o vreme cenzura nu mai reprezinta o necesitate. Aici vin cu micul avantaj pe care il are ProTV, lipsa tabloidului de noapte. In timp ce A1 il are pe Capatos iar Kanal D are WowBiz, liderul merge pe seriale americane, meciuri europene sau pe emisiunea-concurs Jocuri de celebritate, lansata in toamna aceasta. Încă aștept dispariția emisiunii lui Măruță (aici vorbesc de concept) și alegerea unor formate precum Ce spun Românii? sau Vorbește lumea.

2. Calitatea emisiunilor și fidelitatea publicului

Probabil că nu multă lume știe însă, cel puțin în ultimii ani, între A1 si PRO s-au facut schimburi de formate, care, bineînțeles, la A1 n-au mers.

Dansez pentru tine a fost emisiunea deceniului trecut, emisiunea care a spart audiența de fiecare dată, care a transformat oameni în vedete de televiziune. Toată lumea se uita, toată lumea discuta a doua zi despre cum s-a dansat, ce note s-au dat și ce a mai comentat Mihai Petre. Însă, ca orice produs, a avut și o dată de expirare care a coincis și cu restructurările din trust și in anul 2013 a avut loc ultima ediție. Aici a intrat pe fir Antena 1 care a cumpărat formatul și, cu „rămășițele” aduse din Pache, au creat Dansează printre stele. Aceeași Mărie, clar altă pălărie.

Clar era o diferență de calitate în ceea ce privea studiourile sau imaginea. Până la urmă, vedetele erau aceleași, formatul era același, până și stilurile de dans se potriveau cu cele de la Dansez. Pe scurt? Dansez pentru tine a durat 7 ani (2006-2013), Dansează printre stele nici 7 săptămâni. Postacii căutau scuze pentru prestația rușinoasă a Antenei dar nu găseau. Pentru mine verdictul a fost fidelitatea dar și faptul ca telespectatorii știu să caute calitate. Îmi amintesc un comentariu de pe paginademedia.ro, care m-a amuzat tare și din care reiese totul: „Poate antena o să-și revină în ziua în care în loc de sigla lor, o vor pune pe cea a Pro-ului” Da, nici atunci nu e sigură revenirea.

Alt format despre care voi vorbi mai puțin este cel al „Family feud” care a fost la A1 sub numele de FamiliaDa. Acesta a trecut nesimțitor prin grila de programe și a ieșit la fel. Astfel că, în 2015, formatul este cumpărat de ProTV și debutează în pauza de vară sub numele de Ce spun Romanii? în compania lui Cabral. Emisiunea are o ascensiune neașteptată, atât de neașteptată încăt devine mai importantă decât emisiunea lui Măruță. Emisiunea lui Cabral  trece în grilă în locul emisiunii magazin-social „La Măruță” și intră în confruntare directă cu Acces direct, devenind un adversar de temut.

 

 1. HD

De ceva timp am intrat într-o nouă eră a calității TV și anume a imaginii foarte clare, de rezoluție înaltă numită HD, ba chiar 4K. Nu mai e nevoie să intru în detalii pentru că mai toată lumea știe ce este, toată lumea mai puțin trustul Intact. Da, un post de televiziune care are pretenții de lider încă transmite SD și până acum ceva vreme nici în format 16:9 nu se transmitea. După mine treaba asta cu HD-ul joacă un rol important pentru că atunci cand te așezi în fața unui televizor vrei să vezi orice mai puțin „ceață”. Nu-mi amintesc exact citatul sau dacă așa am citit, însă atunci cand s-a înființat ProTV, s-a vrut sa fie cu mulți ani înaintea celorlalte televiziuni. Totul s-a adeverit; ProTV transmite HD din 1 decembrie 2006 iar Antena se chinuie sa transmită, dacă va transmite, de la sfârșitul lui noiembrie.

Au fost și zile bune și zile rele pentru ambele posturi dar locul I a fost întotdeauna desemnat cui trebuia. Poate că peste câțiva ani nu va mai fi așa, poate va fi la fel, cert e că, deocamdată există un singur lider și clar că fără concurență nimic n-ar fi la fel.

 

2 thoughts on “5 motive pentru care Antena 1 nu bate PRO TV

  1. Iuli

    “Antena a furat startul cu emisiunea X Factor”

    Primul care a furat startul a fost Pro-ul, cand a bagat acum 2 ani Vocea, in ziua de marti si vineri

    Like

    Reply

Leave a comment